Heavy Woollen

Upper Hopton, Yorkshire
Client
Private Client
Contract Value
Undisclosed
Complete

Design Concept

Our client, who already lived in the village, runs a charity helping under-privileged young people within the local area and was looking to combine the need to downsize his own home and combine this with a permanent base for the charity.

Working with a large piece of land already within their ownership, a concept design was developed that would re-wild the site, re-introducing lost habitats and woodland species whilst creating a series of dry-stone wall ‘spines’ which traversed the site, giving the structure, from which the new dwelling and the charity base could be formed.

A low profile Passivhaus concept was developed, using the contours of the site to create ground source heating and cooling for the dwelling, deep overhanging eaves for summer shading and reed beds for grey water re-cycling.

Heavy Woollen 9
889.01 Design and Access Statement.indd
Heavy Woollen 1
Heavy Woollen 2
889.01 Design and Access Statement.indd
Heavy Woollen 7
Heavy Woollen 8
previous arrow
next arrow